SkiTour 2024 odstartovala na Mísečkách, Zajíci se blýskli i na bedně

Největší seriál závodů v běhu na lyžích odstartoval o víkendu 13.-14. ledna na Horních Mísečkách. V letošní SkiTour budeme opět bojovat o celkové umístění na bedně v týmových soutěžích – ve Velké SkiTour budeme obhajovat stříbro, v Malé SkiTour se pokusíme stupně vítězů dobýt poprvé. Navíc – a především – je cílem oddílu SKI Sokol Zaječice získat taky co nejvíc čepic Ski Master pro účastníky všech závodů v rámci série!

Horní Mísečky jsou obávanou destinací i profesionálních lyžařů: těžký profil závodních tratí nabízí prudké sjezdy a stoupání a minimum odpočinkových pasáží – pro amatéry, jako jsme my, balzám na kondičku… Přesto jsme dorazili na start v parádním počtu a složení, posuďte sami.

Na start volnou technikou nastoupili v sobotu na 20kilometrovou štreku hned čtyři nováčci (v oddílových barvách, ve stopě rozhodně ne): Johana „Johi“ Nová (9. v kategorii, 20. v ženách), Tom Matějka (6. v kat., 23. v mužích) a Honza a Vojta Vališovi (20./64., respektive 30./81.). Tom po závodě konstatoval, že si musí pořídit rychlejší lyže, a Johi navzdory šrámům po „tygrovi“ litovala, že nemohla zůstat do neděle.

V neděli nás v závodech klasickým stylem startovalo dokonce devět – a tady už byly i bedny a několik prémií k tomu. Na trati 17,5 km si pro vítězství v kategorii doběhl náš nejmladší borec Luky Hruška (31. v mužích), kterého z našich chlapů přeskočil jen další oddílový nováček Martin „Vořech“ Voříšek (10./28.). V těsném závěsu za nimi prolétli cílem Zdenda Jirouš (6./32.) a Petr „Péřa“ Peřinka (11./35.). V ženách nás skvělou třetí příčkou v kategorii reprezentovala Pavča Hrušková (9. v ženách).

Na start nejdelší, 30kilometrové trati se postavili hned tři borci a jedna borkyně – a zase byly bedny. Skvělým 3. místem mezi ženami celkově i v kategorii vybojovala double Marťa Setunská. Nejrychlejším mužem oddílu byl tradičně Vláďa Douda (7./18.), následovaný opět oddílovým nováčkem Peťou Hudákem (2./38.) – na bednu za stříbro v kategorii si vylezl jen virtuálně, protože vyhlašováni byli jen vítězové. Posledním účastníkem „do počtu“ byl David Kasl (19./59.), který jen se štěstím tentokrát nezlomil ani jednu lyži.

Bonusů jsme si užili hned několik: Johi dostala při občerstvovačce mexickou vlnu, vyzpovídala nás Česká televize a navrch Pavča vyhrála hlavní cenu v tombole. Největším bonusem byla tradičně atmosféra, kterou jsme si během závodů vytvořili jak pro sebe, tak pro soupeře, takže je jisté, že už se na nás všichni těší na další zastávce SkiTour. A my se na ni těšíme jakbysmet – Krušnohorská 30 to sice příští víkend nebude (zrušena pro nedostatek sněhu), tak snad dopadne 26.-27. ledna Bedřichovský Night Light Maraton.

A bonus největší? V bodování týmů jsme se jak ve Velké, tak v Malé SkiTour usadili na průběžném třetím místě, a to se počítá. SKOL!

Zvláštní poděkování patří partnerům oddílu SKI Sokol Zaječice: Flow East, Quantcom, Elmoz Czech, LT Klima, Copymat.

Tento příspěvek má jeden komentář

  1. Marek

    Jste borci !

Diskuze je uzavřena