SkiTour 2024 II.: Zajíci se nebojí ani vlka, ani tmy

Druhou zastávkou letošní série SkiTour byl 26.–27. ledna noční závod s čelovkami, magický Bedřichovský Night Light Maraton. Jak si vedli lyžníci od zajkovské Chytárny?

V Bedřichově na nadšence čekal adrenalin v podobě druhé zastávky série SkiTour v běhu na lyžích – po roční pauze se totiž konal magický Bedřichovský Night Light Maraton (BNLM). Na páteční start se odvážili postavit opravu jen ti nejotrlejší Zajíci a Zaječice, protože počasí přálo spíše plavcům než lyžařům. Za vydatného deště se na třicetikilkometrovou trať volnou technikou vydala „Johi“ Nová (3. v kat., 72. celkově) a Tomáš Matějka – ten si vybruslil skvělé 1. místo v kategorii, když celkově dojel na parádním 13. místě. Trať na 17,5 km obsadili Honza Vališ (7./44.), Vojta Vališ (19./43.) a nováček v týmu Jirka Tomášek (30./108.). (Fotodokumentaci z prvního večera se bohužel nepodařilo dochovat…)

V sobotu nás odstartovalo celkem deset „klasikářů“. To je slušné skóre na to, že se zpočátku nikomu moc nechtělo a s účastí to vypadalo víc než bledě. Atmosféra před závody nebyla tentokrát zrovna pozitivní: Dejvovi se chtělo spát, protože jako tradičně večer před závodem nedodržoval noční klid, Péřa to chtěl otočit zpátky už v Liberci, Marťa by si místo gelu radši šoupla řízek a Zdendovi se po odpoledním šlofíku chtělo zůstat v posteli. Vláďa nevěřil, že to soupaží odjede, a tak raději mlčel. Peťa Hudák měl rodinnou podporu a jediný se tvářil, že se moc těší; no a úplně v pohodě byli Janinka, Vojta a Martin „Vořech“, kteří se už hodinu před závodem potulovali po vyhřívaném stanu připraveni v rukavicích, startovních číslech a s čelovkami na hlavě.

Počasí se umoudřilo, stopy byly perfektně připravené těsně před závodem (organizátoři prý nahazovali sníh na trať celou noc) a startovní výstřel v 18:40 okořenily ohňové pšouky. Do třicetikilometrové tmy se vydali Vláďa Douda (6. v kat., 28. celkem), Petr Hudák (3./53.), Marťa Setunská (4./70.) a David Kasl (21./72.). Zatímco Vláďa zvolil techniku soupaž, my „mazači“ jsme zůstali věrni klistru od Swixu, což nejvíce ocenil Petr Peřinka (pro upřesnění: je to jeho nejoblíbenější stoupací vosk).

Zajíci a Zaječice na 17,5km trať vyskákali o 15 minut později. Nejmladší Zajíc Vojta Douda skákal tak rychle, že obsadil 1. místo v kategorii (a 29. celkově). Ostatní účastníci se sice marně, ale s vypětím všech sil snažili našeho juniora dohnat, a tak si výrazně vylepšili svůj závodní čas. V cíli se nakonec s Vojtou sešli všichni: Martin Voříšek (9./36.), Zdenda Jirouš (11./46. celkově), Ema(3./47. celkově), Petr Peřinka (13./49.) a Jana Růžičková (8./96. celkově).

Nebyl by to však náš tým, abychom neobsadili i výhry v tombole. To štěstí měli tentokrát Doudovi, a rovnou dvakrát. Vláďa si odnesl dokonce hlavní výhru, kterou mu samozřejmě moc přejeme…

Nedílnou součástí závodního týmu byla tentokrát i Hanka-kameramanka, která nám natočila skvělá cílová videa, za něž moc děkujeme.  Zachytila totiž odpověď na otázku, kterou si kladl tento víkend snad každý z nás: „Proč to vlastně dělám?“ Právě pro tu euforii z cíle. SKOL!

P.S.: Po víkendovém návratu jsme tradičně zhodnotili naše výkony v Oksfordu a udělali tradiční foto se zakousnutými medailemi. A konečně se na fotku dostal i Péřa…

Zvláštní poděkování patří partnerům oddílu SKI Sokol Zaječice: Flow EastQuantcomElmoz CzechLT KlimaCopymat.

Napsat komentář