SkiTour 2024 III.: Historické vítězství, navíc v krutých podmínkách

Orlický maraton jsme si pamatovali z roku 2023: hodně stoupání, spousta sněhu a slunce, parádní panoramata… Jaké to bylo letos při 40. ročníku o prvním únorovém víkendu?

Třetí zastávka letošní SkiTour nás dovezla až do Orlických hor. V Deštném sníh žádný – a když nepřijde sníh za vámi, musíte holt za sněhem vy. A tak pořadatelé start přesunuli až k Šerlichu. Tam sníh ještě byl, jen do něj celkem „zatékalo“, takže lyžařské podmínky jak víno…

Sobotní volný styl si na 20km trati vychutnali Honza a Vojta Vališovi (48. v mužích, 13. v kategorii, respektive 67./17.). Při čekání na tombolu (tentokrát nic), vlastně spíš na odjezd autobusu, jsme ještě stihli pokus o naverbování nového člena, leč Ondra Moravec prý zajíců neloví…

Příprava na nedělní vodní běh probíhala svědomitě jako vždy, dokonce bez alkoholu (a to tam Péřa nebyl!). Ráno slibovalo hodně vlhký zážitek, i rozhodli jsme, že klistry si necháme máznout až od Swixáků… velký špatný nás ale čekalo u stánku u startu, kde jinak bezvýhradně fungující služba totálně pohořela. Půl hodiny do startu, přítel na telefonu Obík poradil a my se jali shrbeni v dešti nanášet stříbro s červeným.

Trio na 40 km klasicky tak dorazilo na start takřka s výstřelem. Všechno špatné je ale k něčemu dobré, a tak se z tohoto „ztraceného“ závodu vyklubalo jedno historické vítězství: Marťa Setunská vybojovala ve SkiTour svoje první celkové vítězství v ženách v životě! Na těžké trati rozdrtila svoje soupeřky o parník a v pozávodním interview pro Českou televizi prozradila i svůj recept: „Mám ráda extrémní podmínky, takže mi to vyhovovalo – říkala jsem si, že musím zabojovat.“ (V reportáži z Orlického maratonu na ČT Sport najdete i další Zaječice a Zajíce.)

Jak v sobotní koupeli na tratích 40 a 20 km klasicky dopadli ostatní? Na čtyřicítce dojel Vláďa Douda v mužích 25. a v kategorii 9., zatímco David Kasl to odtrápil jako 62./20. Do poloviční distance nastoupilo dalších pět želízek ve vodě: Vojta Douda (54./10.), Zdenda Jirouš (62./13.), Luky Hruška (65./11.), Petr „Standokan“ Peřinka (71./15.) a Pavča Hrušková, která si vybojovala parádní druhý flíček v kategorii (11. v ženách celkově).

V tombole jsme bohužel pohořeli i tentokrát, ale autobus k autům jsme obsadili svědomitě, a tak nezbývalo než oslavit to velké vítězství v zaječickém Oksfordu. A ano, nechybělo ani tradiční kousání do medailí.

Zvláštní poděkování patří partnerům oddílu SKI Sokol Zaječice: Flow EastQuantcomElmoz CzechLT KlimaCopymat.

Napsat komentář